Ia - Bucuria

Evenimente Martie 21, 2019

Joi, 21 martie 2019, un grup din copiii participanţi la Proiectul  „Valori de suflet al Conţeştilor: de ieri şi de azi” s-au întâlnit cu meşterul popular Adina Spiridon, enoriaşa noastră.

Pornind de la altiță, reprezentarea cerului, continuând cu încreţul - stilizarea pământului, apoi cu râurile cu bogăţia motivelor vegetale, ia şi-a descoperit identitatea şi istoria. Copiii au înţeles repede că fiecare ie era unică, fiind croită şi ţesută pentru particularităţile celui ce o purta.

Poala, catrinţa, brâul, bundiţa, opincile, sumanul şi traista au fost de asemenea prezentate pentru a înţelege frumuseţea şi bogăţia portului tradiţional românesc.

Şi copiii au prezentat modelele iilor pe care le poartă cu multă bucurie în orice împrejurare festivă şi au cusut alături de doamna Adina câteva cruciuliţe şi găurele pe două mâneci aduse special pentru acest atelier. 

Participanţii au intrat în contact cu o cămaşă lucrată în 1917 de Maria Ilisei pentru nunta dumneaei din 1919 cu Neculai Bârsan. Această ie dimpreună cu o catrinţă veche de 50 de ani şi o  bundiţă de 70 de ani au fost oferite pentru activitate de doamna Maria Ticulina Maftei din parohia Conţeşti.

Copiii au apreciat şi îndrăgit şi un trusou tradiţional pentru botez lucrat de fiii noştri duhovniceşti de la "Atelierele Domneşti", care este o invitaţie la cunoaşterea tradiţiei vestimentare a românilor din nordul ţării. 

În aceste zile în Grădiniţa din Girov şi în Centrul Cultural "Ionel Teodoreanu" Girov se desfăşoară şi o expoziţie cuprinzând lucrările artistice ale copiilor din proiect, exprimate prin pictură, coordonată de doamna profesor pentru învăţământ primar Viorica Mititelu şi de colaboratorii din şcolile girovene.

Spre finalul proiectului vor fi organizate "Ziua femeii creştine", vineri, 22 martie 2019, Bunavestirea copiilor, luni, 25 martie 2019 şi lansarea albumului foto "Identitar".