Luna februarie este cunoscută în mod deosebit pentru Praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului, din cea de a doua zi. Dar această lună mai aduce în prim plan două prăznuiri, a doi sfinți care sunt adânc întipăriți în tradițiile religioase ale poporului român.
Luna februarie este cunoscută în mod deosebit pentru Praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului, din cea de a doua zi. Dar această lună mai aduce în prim plan două prăznuiri, a doi sfinți care sunt adânc întipăriți în tradițiile religioase ale poporului român.
Sfântul Mucenic Trifon este cinstit ca protector al grădinilor și al livezilor împotriva insectelor dăunătoare și a altor calamități naturale. În vechime, dar pe alocuri și în prezent, exista obiceiul de a sfinți apa în prima zi a fiecărei luni. Astfel, agheasma din ziua de 1 februarie este numită "agheasma Sfântului Trifon”.
De ziua Sfântului Trifon, viticultorii, pomicultorii și grădinarii evlavioși țin post și cheamă preotul pentru a le stropi viile, livezile și grădinile. Tot în această zi, unii oameni gospodari aduc la biserică semințe de cereale și legume, spre a fi binecuvântate de preot, pentru semănat. În Molitfelnic, la rânduiala care se citește atunci când ogoarele, podgoriile sau grădinile sunt afectate de anumite calamități precum seceta, grindina, lăcustele sau alte insecte dăunatoare, se găsește și „Rugăciunea de exorcizare a Sfântului Mucenic Trifon, care se citește la grădini, vii și țarine”.
Biserica noastră îl pomeneşte pe 10 februarie pe Sfântul Mare Mucenic Haralambie. Credinţa şi minunile Sfântului Haralambie au rămas vii în conştiinţa creştinilor, de-a lungul veacurilor, istoria consemnând numeroase situaţii în care oamenii i-au cerut ajutorul în situaţii grele, iar el i-a ajutat. Și în ziua Sfântului Haralambie există tradiția de a se săvârși slujba agheasmei la biserică. Cei care beau această agheasmă cu credință pot primi vindecare de boli. De asemenea, în anumite zone ale țării se mai foloseşte la stropitul gospodăriilor al vitelor şi al pomilor, întocmai ca de 1 februarie.
În Girov, Sfântul Trifon este cunoscut ca Trif "ocrotitorul țarinilor”, agheasma lui fiind folosită la stropirea culturilor, a livezilor, și a animalelor bolnave. Agheasma Sfântului Haralambie, cunoscută ca “agheasma de boală” este apreciată precum și cele săvârșite în zilele de prăznuire ale Sfinților Antonie cel Mare, Pantelimon și Spiridon, sau mai recent în zilele Sfinților Nectarie și Luca al Crimeii.
Sfinte Trifon, fii nouă ajutător şi grabnic izgonitor al viclenilor diavoli şi la Împărăţia Cerurilor călăuzitor, unde acum stai cu ceata sfinţilor înaintea Scaunului lui Dumnezeu.
Sfinte Haralambie, fii mijlocitorul nostru către preaputernicul Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre, pentru izbăvirea noastră de toate bolile şi de toate primejdiile şi pentru întărirea noastră în credinţa cea adevărată.