Satul dincolo de concurs

Viața parohiei Mai 23, 2019

Am primit cu multă bucurie şi emoţie aprecierea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru reuşitele proiectului nostru catehetic.

În fiecare an, în Patriarhia Română, Sectorul Teologic Educațional organizează un concurs catehetic, cultural sau artistic, uneori curpinzând toate aceste aspecte. Organizarea unor proiecte alături de grupa de cateheză din parohia Conţeşti a fost de fiecare dată o provocare. Am pornit la drum prin înscrierea în asemenea cadre de concurs cu nădejdea că întâlnirile noastre, activităţile comune şi rezultatele lor vor contribui la închegarea unei comunităţi frumoase, care creşte deodată cu noi.

În trei rânduri, în 2012, 2014 şi 2019, am depus proiectele susţinute în parohie şi în comunitate, la protopopiat, pentru a ne folosi de experienţele celorlalţi şi pentru a ne spune povestea. De fiecare dată am câştigat faza locală şi am reprezentat Protopopiatul Piatra-Neamţ la faza eparhială.

Astfel în perioada 10 februarie – 31 martie 2012 am organizat miniproiectul de educaţie social-filantropică „Ajutorul meu şi sprijinitorul meu eşti Tu” , care a obţinut în data de 9 mai 2012 locul al treilea la concursul „Copiii învaţă iubirea lui Hristos“, la nivelul Arhiepiscopiei Iaşilor.

În perioada 3 – 23 martie 2014 am susţinut proiectul de educaţie misionar-filantropică „Împărtăşirea din cuvânt” , care a obţinut în 8 mai 2014 premiul al doilea la Concursul catehetic „Sfânta Euharistie - Lumina vieţii creştine”, la nivelul Arhiepiscopiei Iaşilor.

Şi după cum bine intuiţi a venit şi premiul I. În perioada 14 ianuarie – 26 martie 2019 am organizat proiectul catehetic „Valori de suflet ale Conţeştilor: de ieri şi de azi”, alături de Şcoala Gimnazială „Prof. Gheorghe Dumitreasa” Girov. La 7 mai 2019 am primit locul I la Concursul Naţional Catehetic „Hristos: sufletul satului meu“, la nivelul Arhiepiscopiei Iaşilor, ceea ce ne-a oferit prilejul de a participa şi la premierea câştigătorilor concursului de la Patriarhia Română.

Timp de două zile, 20-21 mai 2019, eu, preotul dumneavoastră Ştefan Zaharia, alături de doamna profesoară Elena Viorica Mititelu şi de reprezentanta grupei celor 27 de copii participanţi la concurs, domnişoara Teodora Ababei, am experiat acţiunile evenimentului organizat în Bucureşti. În seara zilei de 20 mai am participat la turul de onoare al Palatului Patriarhal, la un scurt moment de închinare în Catedrala Patriarhală "Sfinţii Împăraţi Contantin şi Elena" şi la vizionarea Filmului dedicat Concursului național catehetic „Hristos: sufletul satului meu". În ziua hramului istoric am luat parte la Sfânta Liturghie şi la festivitatea de premiere. Am primit cu multă bucurie şi emoţie din mâinile Preafericitului Părinte Patriarh Daniel diplomele pentru coordonatori şi grupa de cateheză, medaliile omagiale şi cărţile de care se vor bucura elevii din Şcoala Gimnazială "Prof. Gheorghe Dumitreasa".

Bucuria noastră este şi mai mare fiindcă pentru al doilea an consecutiv, un proiect catehetic din Protopopiatul Piatra-Neamţ a reprezentat judeţul Neamţ şi Arhiepiscopia Iaşilor la Patriarhie, după frumoasa reuşită a parohiei Precista III de anul trecut.

Îi mulţumim Bunului Dumnezeu pentru cinstea pe care ne-a dat-o şi suntem recunoscători tuturor celor care au coordonat, colaborat şi luat parte într-un mod sau altul la acest proiect. Premiile sunt în fapt pentru toți și îi amintesc cu drag pe doamna director Florentina Georgeta Molcăluţ, colaboratorii noștri Sergiu și Cezar Dascălu, pe meșterii populari Adina Spiridon și Ileana Năstase, pictorul Florin Zaharia, primarul Vasile Ciubotaru, bibliotecarul Constantin Olariu, pe colegii noștri dascăli din Școala Gimnazială Girov, participanți la activitățile de proiect, pe părinții tuturor copiilor din proiect, pe susținătorii din comunitate și din afara ei, care aflând de acest demers au vrut să contribuie în mod deosebit la partea filatropică a proiectului, care a adus un dram de bucurie beneficiarilor.

Acum la final, putem afirma că cea mai de preţ reuşită a acestui proiect este, dincolo de aspectele tehnice şi organizatorice, punerea în lumină a valorilor de ieri şi de azi a unui sat, care deşi înglobat în trupul altuia încă din 1968, îşi afirmă identitatea prin renumele parohiei. Biserica este trupul satului şi numele Conţeşti se aşează în conştiinţele tuturor, dincolo de orice concurs sau activitate, prin ceea ce noi suntem şi facem. 

Să trăim mulţi ani şi, după cuvântul doamnei Viorica Elena Mititelu, să devenim şi noi uşor-uşor valori de suflet ale Conţeştilor!