Postul nu înseamnă judecată

Cuvinte duhovnicești Februarie 23, 2015

Nu judecaţi. Împlinind acest îndemn postiţi cu adevărat.

 

Am început cu multă bucurie perioada Postului Mare. Ne întrebăm adesea cum ar fi potrivit să ne ajustăm modul de viaţă la momentul pe care îl trăim. Ieri, duminică, 22 februarie 2015, la Sfânta Liturghie, o citire biblică a venit să ne explice simplu şi concis care sunt normele postirii.

Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani în capitolele 13 şi 14 (mai exact: 13, 11-14; 14, 1-4) frământa gândurile noastre spre plămădirea păcii şi a împlinirii:

"Fraţilor, acum mântuirea este mai aproape de noi, decât atunci când am crezut. Noaptea e pe sfârşite; ziua este aproape. Să lepădăm dar lucrurile întunericului şi să ne îmbrăcăm cu armele luminii. Să umblăm cuviincios, ca ziua: nu în ospeţe şi în beţii, nu în desfrânări şi în fapte de ruşine, nu în ceartă şi în pizmă, ci îmbrăcaţi-vă în Domnul Iisus Hristos şi grija de trup să nu o faceţi spre pofte.

Primiţi-l pe cel slab în credinţă fără să-i judecaţi gândurile. Unul crede să mănânce de toate; cel slab însă mănâncă legume. Cel ce mănâncă să nu dispreţuiască pe cel ce nu mănâncă, iar cel ce nu mănâncă să nu osândească pe cel ce mănâncă, fiindcă Dumnezeu l-a primit. Cine eşti tu, ca să judeci pe sluga altuia? Pentru stăpânul său stă sau cade. Dar va sta, căci Domnul are putere ca să-l facă să stea."

Simplu şi concis, după cum spuneam.

Vă invit să meditaţi la aceste cuvinte şi să încercaţi să faceţi binele. Chiar dacă nu toţi sunteţi credincioşi, binele stă în firea voastră. Nu judecaţi. Împlinind acest îndemn postiţi cu adevărat.