Cu bucurie să ne revedem!

Cuvinte duhovnicești Iulie 22, 2014

E o unire deloc întâmplătoare a pâinii şi a vinului dulce-acrişor cu sufletele blânde şi primitoare ale locuitorilor din acest colţ de Girov...

Ne apropiem de hramul de vară al bisericii noastre.
Nădăjduim la o zi însorită, la o revedere plină de satisfacţie. 
În fiecare an, de 27 iulie, curtea bisericii este neîncăpătoare. Unii se îmbrăţişează, alţii se salută principial, toţi intră în sfânta biserică, sărutând chipul Sfântului Pantelimon. E o atmosferă care ar merita întreţinută continuu. Pentru câteva ceasuri se deapănă amintiri şi se reactualizează istoria cu întâmplări, cu personaje la fel de vii precum povestitorii.
E o unire a celor de azi cu cei de ieri. Ne felicităm sau încurajăm, planificăm şi ne împărtăşim, cităm din memoria celor trecuţi în veşnicie, ne ofertăm cu dulcegării care mai de care mai îmbietoare. Stropim cu vin curat chipul ţărânei din care am ieşit, cu nădejdea păcii.
Pâinea aburindă şi sarmalele în fel de fel de foi. Pui alintaţi cu smântână, porcării îndulcite de legume, rulouri şi medalioane...
E o taină cum pâinea şi cozonacul rămân calde, proaspete şi pline de arome în ziua hramului la Conţeşti. La fel cum e şi cu misterul streaşinei umplând paharele. E o unire deloc întâmplătoare a pâinii şi a vinului dulce-acrişor cu sufletele blânde şi primitoare ale locuitorilor din acest colţ de Girov. E o prea plină zi de Cuptor, gata să ne ilustreze liniştea postului ce vine.
Cu bucurie să ne revedem dragii mei!