Un nou parteneriat educaţional

Viața parohiei Martie 17, 2016

Între Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ şi parohia noastră a fost încheiat un parteneriat educaţional sub genericul "Luna pentru viaţă".

Am pornit de la premisa că spiritualitatea românească îşi are originea în Biserică şi Şcoală, păstrată prin conlucrarea acestor două instituţii de căpătâi; spiritualitatea românească este o creaţie, un miracol izvorât din unitatea de acţiune a celor două instituţii. Prin intermediul acestora, societatea şi-a păstrat, cultivat şi transmis valorile culturale şi morale. Biserica şi Şcoala conlucrează la zidirea şi ridicarea omului dacă îi transmit acestuia adevărul sau dacă adevărul constituie preocuparea lor.

Privită din perspectiva integrării, Şcoala poate fi considerată spaţiul unde are loc un schimb intercultural al valorilor. Din acest punct de vedere, Şcoala trebuie să pună accentul în mod deosebit pe interrelaţia continuă între toţi factorii implicaţi în educaţia copilului, să-şi focalizeze atenţia supra nevoilor reale ale tinerilor.

Un lucru esenţial, pe care Şcoala trebuie să-l ia în considerare, este faptul că există persoane diferite, motivaţii şi puncte de vedere diferite, şi că fiecare are dreptul la educaţie. În acest sens, este foarte important ca toţi copiii să fie crescuţi în spiritul iubirii, respectului şi toleranţei faţă de cei din jur. În realizarea acestui obiectiv o contribuţie importantă o pot aduce Biserica şi Şcoala. Educaţia religioasă se naşte, în primul rând, în sânul familiei, dar ea se continuă apoi în Şcoală şi în Biserică.

Scopul acestui parteneriat este educarea unor valori morale necesare formării personalităţii viitorului adult.

Obiectivele noastre sunt conştientizarea vieţii ca darul cel mai preţios pe care îl poate primi omul; cultivarea componentelor morale şi clasificarea alegerilor legate de propria viaţă dar şi de vieţile celor din jur pentru a identifica şi diferenţia binele de rău.

Grupul ţintă sunt elevii Colegiului Naţional de Informatică Piatra-Neamţ, iar durata parteneriatului este 16 – 26 martie 2016.

Calendarul activităţilor cuprinde Concursul de eseuri „Orice viaţă este un dar!”, în perioada 16-23 martie 2016, componenta de mediatizare, până în data de 20 martie 2016, Conferinţa „Pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie!” pe care o vom organiza joi, 24 martie 2016 în parohie şi participarea la Marşul pentru viaţă din 26 martie 2016 la Piatra-Neamţ..