Duminica Ortodoxiei în parohia Conţeşti

Viața parohiei Martie 9, 2014

Duminica Ortodoxiei cu întreaga ei însemnătate, cu bucuria împărtăşirii şi cu mireasma sfinţişorilor copţi în cinstea celor 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei a adus o premieră în parohia Conţeşti.

După florile oferite credincioaselor prezente la slujbă în ziua precedentă, un alt prilej de bucurie s-a adăugat în sufletele noastre: procesiunea cu sfintele icoane. Parohia Conţeşti organizează Procesiunea de Florii de mulţi ani şi ea strânge credincioşi din parohie şi din împrejurimi şi copii din Frăţia Ortodoxă a Tinerilor Giroveni, însă Procesiunea cu sfintele icoane în Duminica Ortodoxiei a debutat în ziua de 9 martie 2014. Momentul de rugăciune s-a desfăşurat în perimetrul bisericii. S-au citit rugăciuni de sfinţire ale icoanelor şi s-a înconjurat biserica, stropindu-se cu agheasmă. Cu acest prilej a fost inaugurată şi noua icoană a hramurilor bisericii Conţeşti: Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Mucenic Pantelimon (având în mandorlă pe Mântuitorul Hristos binecuvântând), pictată de domnul Florin Zaharia din Piatra-Neamţ, aşezată deasupra uşii pridvorului. Cu acest prilej au fost pomeniţi şi donatorii acestei icoane.

S-au prezentat cu acest prilej şi activităţile Proiectului "Împărtăşirea din Cuvânt" şi primele lui rezultate. Credincioşii au primit mărturiile copiilor implicaţi şi s-a organizat şi o colectă pentru copiii din grupul ţintă.

Momentul de rugăciune a fost primit cu dragoste şi de enoriaşii noştri care ne aduc câteva mărturii:

"A fost ceva inedit. Nu am simţit o asemenea intensitate a bucuriei de mult timp. Deşi părintele organiza o acţiune în fiecare an la această zi importantă, mica noastră procesiune s-a dovedit a fi un moment de reculegere şi rugăciune foarte intens, datorat cu siguranţă şi purtării unei icoane a Maicii Domnului adusă de la Betleem." (Olga Manolică)

"E pentru prima dată când port în braţe o icoană şi acest lucru mă responsabilizează. Icoana Înălţării Domnului mă duce cu gândul la multe aspecte din viaţa mea şi din viaţa parohiei noastre." (Vasile Cozma)

"Eu am mai fost la procesiuni cu părintele şi cu ceilalţi copii. Astăzi eu am avut icoana Floriilor şi sper să o port şi la procesiunea din Sâmbăta dinaintea acestei sărbători." (Daria Molcăluţ)

În perioada 9 - 30 martie 2014, în parohia Conţeşti, se va desfăşura Colecta pentru Fondul Central Misionar, care a debutat în Duminica Ortodoxiei. Suma rezultată, împreună cu un proces verbal încheiat după Sfânta Liturghie din 30 martie 2014, se va depune în numerar la Protopopiatul Piatra-Neamţ în ziua lucrătoare următoare.

foto: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.701264643229631.1073741867.317687518254014&type=3