Conferinţa de toamnă "Acum!"

Viața parohiei Decembrie 9, 2013

Luni, 11 noiembrie 2013, Frăţia Ortodoxă a Tinerilor Giroveni „Acum!”, prin Direcţia Liturghie şi cateheză, a organizat în biserica Conţeşti din localitatea Girov, judeţul Neamţ, conferinţa de toamnă a anului 2013.

Conferenţiar a fost părintele Nicolae Iliuţă, paroh al enoriei „Sfântul Nicolae” Duşeşti, comuna Ştefan cel Mare, Protopopiatul Piatra-Neamţ, care a susţinut o prelegere cu tema „Părintele duhovnicesc”, din care cităm:
Când rostim cuvântul părinte ne gândim la mama, la tata, la cineva foarte apropiat şi în acelaşi timp la părintele care ne slujeşte nouă. Fiindcă ne raportăm la o persoană, ne gândim imediat la părintele duhovnicesc ca la o busolă a vieţii noastre. Ce îi conferă calitatea de părinte duhovnicesc unui om decât viaţa lui îmbunătăţită? Niciodată nu o să cerem sfaturi cuiva pe care îl vedem având păcate sau răutate în limbaj şi în comportament, sau aceluia pe care nu îl simţim apropiat sufletului nostru.
Odată cu debutul postului Naşterii Domnului, ca în fiecare post de altfel, se produce o schimbare, măcar la nivel mental. Şi pentru noul parcurs avem nevoie de un îndrumător, de obicei de duhovnicul nostru. Dar călăuza, descoperită de Dumnezeu, ca împlinire a voinţei noastre, poate fi şi altcineva, mâna prelungită a lui Dumnezeu în viaţa noastră. Poate fi un alt părinte sau o persoană simplă dar cu o viaţă înduhovnicită. Poate fi un tată duhovnicesc, poate fi o maică duhovnicească, iar acest îndrumător trebuie ales după măsura sufletului fiecăruia.
După cuvântul părintelui profesor Nicolae Iliuţă a urmat o sesiune de întrebări şi răspunsuri, iar părintele Ştefan Zaharia a prezentat cartea „Ecouri din catacombă” a Ierodiaconului Visarion Iugulescu, cotidianul Ziarul Lumina şi săptămânalul Lumina de duminică, foaia parohială „Viaţa noastră” şi portalul Doxologia.ro. Au fost aduse la cunoştinţa participanţilor şi activităţile desfăşurate la Iaşi în perioada 8-10 noiembrie 2013 cu prilejul Zilelor Pro Vita Iaşi şi activităţile Frăţiei Ortodoxe a Tinerilor Giroveni „Acum!” din anul curent.
Elevii participanţi şi profesorii care i-au însoţit au primit din partea parohiei Conţeşti foaia parohială „Viaţa noastră”, icoane şi broşuri despre post şi importanţa lui în viaţa fiecărui creştin.