Cerc Pastoral-Misionar 2013

Viața parohiei Iulie 18, 2013

Joi, 18 iulie 2013, în parohia Conţeşti, s-a săvârşit sfânta liturghie cu prilejul întâlnirii de Cerc Pastoral – Misionar. Momentul de rugăciune s-a desfăşurat pe o scenă în faţa Aghiazmatarului din curtea bisericii pentru a oferi unui număr mare de credincioşi din parohia Conţeşti şi din localităţile vecine posibilitatea participării la sfânta liturghie.

La acest moment au participat preoţii din comuna Girov şi părintele protopop Valentin Tofan, care a vorbit celor prezenţi despre importanţa întâlnirii, în contextul anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena: „E o zi frumoasă în care Biserica noastră face pomenirea Sfântului Emilian de la Durostor. Îi mulţumim lui Dumnezeu că am săvârşit sfânta liturghie aici în preajma bisericii, bucurându-ne cei care suntem călători spre veşnicie şi s-au bucurat în acelaşi timp şi cei care au păşit pe drumul veşniciei, înaintaşii noştri. Este important să remarc că slujba sfintei liturghii a fost ocazionată de Cercul Pastoral Misionar. Părinţii, în astfel de momente se întâlnesc la rugăciune, pentru că noi preoţii trăim prin rugăciune, pentru că dumneavoastră aveţi nevoie de rugăciune, pentru că împreună noi oamenii trebuie să fim rugători către Bunul şi Milostivul Dumnezeu. Rugăciunea este sensul întâlnirii noastre şi tot la această întâlnire, de regulă, obişnuim să vorbim despre o anumită temă. Anul 2013 este prin rânduiala Bisericii Ortodoxe Române închinat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în primul rând pentru că se împlinesc 1700 de ani de la Edictul de la Milan, atunci când s-a dat libertate credinţei pe care noi o împărtăşim. Noi îi cinstim pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena pentru că ei au dat libertate credinţei pe care noi o împărtăşim şi o mărturisim în viaţa noastră cotidiană. Îi cinstim prin slujba rânduită, prin vecernie, utrenie, acatist şi sfânta liturghie, în 21 mai. Îi mai cinstim şi prin Acatistul Sfintei Cruci, pentru că în text se aminteşte despre Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi în mod special despre mama împăratului Constantin, cea care a găsit Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Hristos, Mântuitorul fiecăruia dintre noi. Îi cinstim pe Sfinţii Împăraţi şi prin Taina Cununiei, pentru că rugăciunile fac referinţă la bucuria aflării Sfintei Cruci, bucurie încercată de Împărăteasa Elena – model de bucurie pentru tinerii căsătoriţi, iar apolisul Tainei Cununiei face pomenirea lor fiindcă mântuirea în viaţa de familie se produce tocmai prin bucurie. Sfinţii Constantin şi Elena sunt singurii dintre împăraţi consideraţi întocmai cu apostolii, conform troparului care ne spune: „chemarea, nu de la oameni luând, cel între împăraţi apostolul Tău Doamne împărăteasca cetate în mâinile Tale o a pus”. Sunt doar câteva dintre motivele pentru care anul acesta l-am închinat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena iar noi preoţii, la aceste întâlniri numite cercuri pastoral-misionare  discutăm şi vă împărtăşim cuvinte care să facă referire la ocrotitorii unora dintre bisericile care au fost zidite şi la noi în ţară în cinstea lor.”

Părintele paroh Ştefan Zaharia a prezentat viaţa Sfântului Emilian de la Durostor şi modelul de viaţă martirică pe care creştinii trebuie să îl urmeze în fiecare aspect al vieţii lor. Cuvântul a fost încheiat de un îndemn la rugăciune şi implicare în credinţă: „Să prilejuim bucurie din viaţa sfântului Emilian şi să îndeplinim cele propuse cu jertfă de rugăciune şi de milostenie pentru a ne apropia mai mult de Dumnezeu. Vă mulţumim tuturor pentru prezenţă şi disponibilitatea de a rupe un ceas din preţiosul timp pentru a fi alături în rugăciune. Vă mulţumim şi pentru implicarea în activitatea Departamentului Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor, mai ales pentru semnarea petiţiei „Unul dintre noi” cât şi pentru susţinerea morală pe care o oferiţi copiilor şi tinerilor din parohia noastră. Astăzi ne-am rugat pentru noi, pentru cei adormiţi în Domnul şi în mod deosebit pentru copii şi tineri, cei care cresc la umbra credinţei noastre, hrăniţi de izvorul Hristos împărtăşit cu atât de multă bucurie.”

Referentul întâlnirii a fost preotul Cristian Bucur de la parohia Gura-Văii Deal. El a susţinut tema: „Politica socială şi religioasă a lui Constantin cel Mare şi relaţiile dintre stat şi Biserică”.

După sfânta liturghie s-au săvârşit slujba parastasului ctitorilor bisericii şi a părintelui Iustin Pârvu şi un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu.